lauantai 8. marraskuuta 2014

Tervetuloa takasin sivistys!

Harvinaisen mielenkiintosta oli mennä tiistaina nukkumaan ilman sähköjä. Harvinaisen mielenkiintosta oli myös herätä aamulla ilman sähköjä, mennä kouluun, tulla koulusta kotia sähköttömään taloon. Se oli virkistävää vaihtelua, erittäin mielenkiintosta! Ja tuo ei ollu sarkasmia, mää nimittäin ihan tosisani nautein siitä. 

Ja kaikkein eniten nautein, ku sain herätä keskiviikkoaamuna pimiään taloon, ja ku kahtoin ulos nii maisemat oli tämän näköset:

(parempia talvikuvia tulosa myöhemmin...)

Sielä on talavi! Ja -15 pakkasta! Ja luntaki ihan riittävästi yhen yön sajesaldoksi! Joka paikka oli ihan valkonen, nenänpää jääty ulko-oven aukastaesa, tiellä auton pohja otti koko ajan lumeen kiinni, eikä tiellä menny ku yhet autonjäljet. 
Ja suurin yllätys mikä oli, oli se että linkku oli jopa aikataulusa! Mää aattelin että se ei tuu välttämättä ollenkaan, mutta se oli hyvin aikataulusa. 

Kouluun lataamaan puhelinta. Keskelle sivistystä. Naurettiin ElKien kans, että keskustasahan ihmiset lellitään pilalle, niillä on auratut tiet ja pyörätiet, niillä on sähköt ja niillä on lämmitykset taloisa! Meillä ei ollu sillähetkellä nuista mitään. 

Päivällä tuli äitiltä viesti että illalla lähetään mummulle suihkuun. Mikäpäs siinä, sielä oli mukava käyä suihkusa. En oo ennen käyny kerrostalosa suihkusa, mutta nytpä oon. Suihkureissun jälkeen haettiin vettä pari ämpärillistä. Meilläku on oma kaivo josta sähköpumppu pumppaa vettä, nii arvaahan sen miten siinä käy ku sitä sähköä ei oo :D 

Onneks meiltä löytyy takka ja puuhella. Tämän sivistyksettömän reilun 40tunnin aikana tulin entistä vakuuttunemmaksi siitä, että sittekö rakennan oman talon, nii sielä täytyy olla puuhella ja takka! Vaikkei varsinkaan ensimmäistä mainittua niin usein tartteta, mutta sähkökatkolla se on avainsana numero yks.

Varsinaisesti mitään muuta ongelmaa ei ollu ku vesi. Sitä ei tullu tipan tippaa, ei yhen ainoasta hanasta. Kaikki kiersin läpi, mistään ei tullu mitään. Vaikka lattiat oli kylmät, mutta takka hehku lämpöä, takan savupiippu menee mun ja isoveljen kamarin läpi ja se se vasta kuuma oliki! Kylmä ei ollu siis ku varpailla. Ja koska villasukatki on keksitty nii siitäkään ei varsinaista ongelmaa kerenny syntyä. 
Kauppa oli sulettu. Koko kylä oli ihan pimiänä. Toinen suihkupaikka oli jo varattu, ja sitte äitiltä tuli viesti että sähköt on palannu. En ihan heti meinannu edes uskoa. Koulusta tultiin kotia nii kaikki kylän talot oli pimiänä. Kunnes näky ensimmäiset valot, sitte vasta uskoin. SIVISTYS ON PALANNU! 


Ja voi miten yksinkertasen heleppua se elämä olikaan. Sen oli melkein ehtiny jo unohtaa kuin heleppua elämä on sähköjen kans. Valot tulee nappia painamalla, eikä tarvinu enää tehä läksyjä ohtalampun valosa. Ja vesihanoistaki tuli vettä. Eikä tarvinu laskia puhelimen akun varausprosentteja, kauonko kärsii puhelinta käyttää nii että akku riittää aina koululle asti lataamaan puhelinta. Eikä tarvinu hätähätää lajata puhelinta edes tietsikan kautta, sitäki tuli kokeiltua ;)

Elämä on tylsää sähköjen kans, mutta ihan äärettömän heleppua ja vaivatonta! Talavista ja sähköllistä isänpäiväviikonloppua joka taloon!

6 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus tältä viikolta. Elämä tuntuu sähköjen kanssa kovin yksinkertaiselta. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllähän tämä varsin yksinkertasta on ku kaikki tapahtuu nappia painamalla:) on tuo sähkö vaan ihmeellistä!
   hyvää sunnuntaipäivää teillekki!

   Poista
 2. Kyllä me inehmot olemme aivan liian riippuvaisia tuosta sähköstä.Mutta eikait sitä ole enää paluuta öljylampun aikaan.Tänään luin lehdestä,että puiden polttaminen voi tulevaisuudessa vähetä rajusti,kun nykynuoret eivät osaa sytyttää tulta,eivätkä varsinkaan tiedä mistä puita hankkisivat ,rankamehtäsä käymisestä puhumattakaan.Onko sulla homma hanskassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mää osaan tulet pesään sytyttää ja hätätilasa varmaan osaisin ne puut sisällekki asti mehtästä kantaa :)

   Poista
  2. No hyvä juttu,et siis ole ensimmäisten joukossa jotka paleltuvat takan ääreen:)

   Poista